Dış gebelik, onu normal bir rahim içi gebelikten ayıran bir dizi belirtiyle karakterize edilir. Bir kadın ilk olarak karnının alt kısmında ağrı ve çeşitli hormonal değişikliklerin neden olduğu düzensiz rahim kanaması yaşayabilir.
Bu durumda karın içinde ağır kanama başlamış olması muhtemeldir. Hayatı ciddi seviyede tehdit eden bu olayın belirti ve semptomları arasında aşırı baş dönmesi, bayılma ve şok bulunur.
Unutmayın ki birçok kadın sağlıklı gebelikler ve bebekler sahibi olur. Hazır olduğunuzda, gelecekteki hamileliğinizin sağlıklı olmasını sağlamak için doktorunuzla konuşun.
Anemi veya diğer kan kaybı belirtilerini kontrol etmek için tam bir kan sayımı yapılabilir. Ektopik gebelik tanısı konulursa, kan nakline ihtiyaç duymanız durumunda doktorunuz kan grubunuzu kontrol etmek için testler de isteyebilir.
Dış gebelik tanımı kısaca döllenen yumurtanın olması gerektiği yerden başka bir yerde olması durumudur. Gebeliğin sağlıklı bir şekilde meydana gelmesi ve sağlıklı biçimde ilerleyebilmesi için birtakım olayların kusursuz şekilde işlemesi gerekmektedir.
Hormonal dengesizlikler: Yumurtlama sürecini düzenleyen hormonlarda meydana gelen değişiklikler döllenmiş yumurtanın rahim içine yerleşmesini zorlaştırabilir ve dış gebelik riskini artırabilir.
Chlamydia trachomatis, fallop tüplerinin tıkanmasına veya tıkanmasına neden olan çOkay yaygın bir enfeksiyondur. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar da döllenmiş yumurtanın taşınmasının bozulmasıyla doğrudan ilişkilidir.
Diğer sağlıklı gelişen gebeliklerde olduğu gibi dış gebelik durumlarında da adet görme olasılığı yoktur.
Halsizlik ve Yorgunluk: Erken gebelik yorgunluğuna neyin neden olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Ancak progesteron hormonu seviyelerinin hızla artması uykululuk halinize katkıda bulunur. Tabii ki, sabah rahatsızlığı ve gece sık sık idrara çıkma zorunluluğu dış gebelik cinsel ilişkiyle mi olur da buna eklenebilir.
Dış gebelik geçiren bir kadının yeniden dış gebelik geçirme olasılığının Helloç dış geçirmeyen kadınlara oranla daha yüksek olduğuna dikkat çeken Kadın Hastalıkları Uzmanları, hastalara adet gecikmesi yaşadvertıkları durumlarda hiç vakit kaybetmeden bhcg değerlerine bakılarak, söz konusu değerlerin iki günde bir sağlıklı yükseldiğini ve gebeliğin ultrasonda görülebilecek aşamaya gelmesinden sonra rahim içerisinde yerleşmiş olduğunun teyit edilmesi gerektiğinin altını çizerler.
Gebelik öncesinde danışma ve gebelik süresince düzenli aralıklarla yapılacak kontroller gebelikte gelişebilecek sorunların daha erken dönemde tanınmasına ve ağır sonuçlara neden olmadan tedavi olmasına olanak sağlar.
Bu nedenle adet olmasına karşın şiddetli kasık ağrısıyla hastanelerin acil servislerine başvuran hastalarda dış gebelik şüphesini ortadan kaldırmak için mutlaka bhcg testinin yapılması gerektiğinin altını çizerler.
Eğer dış gebeliğin tanısı konulmuş ise sadece tek bir tedavi yolu vardır; gebeliğin sonlandırılmasıdır. Bunun nedeni rahim dışında kalan hiçbir yerde gebelik ilerleyemez ve sağlıklı bir gebelik oluşumu kesinlikle söz konusu değildir. Zamanında gereken müdahaleler yapılmaz çOkay ciddi sonuçlar ile karşılaşılır.
Tanı genellikle ultrason ve kan testleri ile yapılır. Tedavi çoğunlukla ilaç kullanımını veya cerrahi müdahaleyi gerektirir ve hedef döllenmiş yumurtanın rahim dışında bulunduğu yeri boşaltmaktır. Ektopik gebelik hamilelik planlayan ya da hamile olan kadınların bilmesi ve dikkat etmesi gereken önemli bir konudur. “Dış gebelik nedir? Ne zaman belli olur?” gibi soruların yanıtlarını sizler için derledik.